Menu
Sve o hrani
  • Proizvodnja
  • Poslovanje
  • Bezbednost
  • Održivost
  • Trendovi
  • Događaji
Sve o hrani

Dobrobit od lokalne sezonske hrane

Posted on 01.08.202501.08.2025 by Irina Maksimović

Letnji meseci sa sobom donose pregršt boja i mirisa svuda oko nas, a posebno u našim tanjirima. Od crvenih paprika, paradajza, lubenice, spanaca, tikvica, maslina, jabuka, kajsija pa sve do sveže ribe i morskih plodova. 

Nekada smo jeli isključivo lokalno sezonsko sveže povrće i voće, a danas skoro sve imamo na raspolaganju tokom cele godine. Ipak, postoje razlike kojih smo svi svesni – a to su ukus i kvalitet. Povrće i voće koje sazreva okupano suncem onda kada mu je sezona, sadrži više vitamina, minerala i antioksidanasa, a ukus je prirodniji i intenzivniji. 

Pored toga, treba da se podsetimo da konzumacijom sezonskih lokalnih proizvoda pružamo podršku lokalnim poljoprivrednicima i trgovcima, jačamo izvornu proizvodnju hrane, lokalnu ekonomiju i opstanak ljudi na selima. Lokalna hrana često stiže na pijace i u prodavnice ubrzo nakon berbe ili proizvodnje, bez dugog transporta i skladištenja. To znači da zadržava više ukusa, hranljivih sastojaka i prirodnih karakteristika. 

Takođe, za ekološki osvešćene kupce značajno je i to što pored podrške poljoprivrednicima i trgovcima u mestu u kome živimo ili kratkotrajno boravimo, istovremeno učestvujemo u smanjenju zagađenja, jer za takve namirnice nisu potrebni ni duži transport, niti dodatna ambalaža. 

KATEGORIJE

  • Bezbednost
  • Održivost
  • Poslovanje
  • Proizvodnja
  • Trendovi

NAJNOVIJE

  • 16.10.2025 Svetski dan hrane
  • 14.10.2025 Deklarisanje proizvoda bez glutena
  • 09.10.2025 Nestle sklapa globalno partnerstvo sa poljoprivrednicima
  • 01.10.2025 Metod dekonstrukcije u biserima turske kuhinje
  • 24.09.2025 Aleph Farms planira proizvodnju kultivisanog mesa u Evropi
  • 22.09.2025 EU ponovo razmatra zabranu mesnih naziva za biljne proizvode

Oglas

Portal sveohrani.rs je izvor informacija iz oblasti proizvodnje, distribucije, novih tehnologija, trendova, inovacija, zakonskih regulativa i drugih relevantnih događaja u prehrambenoj industriji našeg regiona i sveta. Između ostalog, orijentisan je ka održivim sistemima uzgajanja, pakovanja, distribucije i plasmana hrane, kao i ishrani koja podržava očuvanje zdravlja i životne sredine. Kreiran je kao odgovor na potrebu za razmenom pouzdanih informacija i umrežavanjem unutar prehrambene industrije Srbije i regiona.

Tekstovi na ovom portalu vlasništvo su sveohrani.rs i mogu se preuzeti uz dozvolu autora sa naznakom izvora.

Kontakt za tekstove i marketing:

Irina Maksimović

Tel.+38164 122 1986 Email: kontakt@sveohrani.rs

Newsletter

Ukoliko želite da budete informisani o novostima sa našeg portala putem mejla, pošaljite nam svoju e-mail adresu.

©2025 Sve o hrani | WordPress Theme by Superb Themes