Menu
Sve o hrani
  • Proizvodnja
  • Poslovanje
  • Bezbednost
  • Održivost
  • Trendovi
  • Događaji
Sve o hrani

Osam francuskih gradova izbacilo tunu iz školskih kantina

Posted on 12.09.202513.09.2025 by Irina Maksimović

Osam francuskih gradova – Begl, Grenobl, Lil, Lion, Monpelje, Muans-Sartou, Pariz i Ren – privremeno je uklonilo tunu iz školskih kantina, dok vlast ne postavi strože zdravstvene standarde u vezi sa maksimalnim nivoom kontaminacije tune živom.

Nevladine organizacije Bloom, Foodwatch i Banlieues Climat prošle godine su ukazale da važeći propisi ne pružaju adekvatne zdravstvene standarde u vezi sa kontaminacijom tune živom. Istraživanje koje su sprovele u oktobru 2024., ispitujući uzorke 148 konzervi tune različitih proizvođača, pokazalo je da u više od polovine koncentracija žive značajno prelazi 0,3 miligrama po kg. Iako pravilnici u Francuskoj dozvoljavaju čak maksimalno 1 mg, u ovim konzervama su otkrili da je nivo kontaminacije i do 13 puta veći od dozvoljenih vrednosti. 

Ni nakon iznetih činjenica da tuna koja se koristi u slobodnoj prodaji sadrži značajno veći nivo žive od maksimalno preporučenog, peticija građana i velike marketinške kampanje u osvešćivanju građana, pre svega roditelja, francuska Vlada nije imala nameru da promeni postojeće standarde.

Kao odgovor na ovu neaktivnost francuske vlade, lokalni zvaničnici ovih osam gradova odlučili su da zaštite zdravlje svoje dece i 28. avgusta 2025. ozvaničili svoju odluku da uklanjaju tunu iz školskih kantina. Ovim aktom su, kako navode, preuzeli odgovornost koju francuska vlada odbija na snosi, sve dok Ministarstvo zdravlja I Ministarstvo poljoprivrede, kao I članovi francuskog parlamenta bez odlaganja jasno zauzmu stav u korist zaštite zdravstvenog standarda na nacionalnom nivou.

Iako je tuna jedna od riba sa najvećom kontaminacijom žive, Evropska komisija i države članice postavile su znatno više maksimalne granice žive za ovu ribu nego za druge vrste. O mogućoj reviziji standarda, Evropska komisija konsultuje države članice još od decembra prošle godine. 

O tome koliko je ovaj problem ozbiljan, svedoči činjenica da se unošenjem žive u ljudski organizam ona taloži u telu, pa tako svaka nova konzumacija povećava nivo toksičnosti. Živa je jedan od najjačih neurotoksina koji može dovesti do oštećenja moždanih funkcija posebno kod dece, kao i problema sa pamćenjem i koncentracijom.

KATEGORIJE

  • Bezbednost
  • Održivost
  • Poslovanje
  • Proizvodnja
  • Trendovi

NAJNOVIJE

  • 16.10.2025 Svetski dan hrane
  • 14.10.2025 Deklarisanje proizvoda bez glutena
  • 09.10.2025 Nestle sklapa globalno partnerstvo sa poljoprivrednicima
  • 01.10.2025 Metod dekonstrukcije u biserima turske kuhinje
  • 24.09.2025 Aleph Farms planira proizvodnju kultivisanog mesa u Evropi
  • 22.09.2025 EU ponovo razmatra zabranu mesnih naziva za biljne proizvode

Oglas

Portal sveohrani.rs je izvor informacija iz oblasti proizvodnje, distribucije, novih tehnologija, trendova, inovacija, zakonskih regulativa i drugih relevantnih događaja u prehrambenoj industriji našeg regiona i sveta. Između ostalog, orijentisan je ka održivim sistemima uzgajanja, pakovanja, distribucije i plasmana hrane, kao i ishrani koja podržava očuvanje zdravlja i životne sredine. Kreiran je kao odgovor na potrebu za razmenom pouzdanih informacija i umrežavanjem unutar prehrambene industrije Srbije i regiona.

Tekstovi na ovom portalu vlasništvo su sveohrani.rs i mogu se preuzeti uz dozvolu autora sa naznakom izvora.

Kontakt za tekstove i marketing:

Irina Maksimović

Tel.+38164 122 1986 Email: kontakt@sveohrani.rs

Newsletter

Ukoliko želite da budete informisani o novostima sa našeg portala putem mejla, pošaljite nam svoju e-mail adresu.

©2025 Sve o hrani | WordPress Theme by Superb Themes