Menu
Sve o hrani
  • Proizvodnja
  • Poslovanje
  • Bezbednost
  • Održivost
  • Trendovi
  • Događaji
Sve o hrani

Da li je zaslađivač aspartam bezbedan?

Posted on 17.09.202507.10.2025 by Irina Maksimović

–  Bilo da su u pitanju bezalkoholna pića, deserti, žvakaće gume ili jogurti — upotreba aditiva aspartama je svuda. Međunarodna agencija za istraživanje raka, IARC, deo SZO, klasifikovala je ovaj široko korišćeni zaslađivač kao potencijalno kancerogen, što je odraz decenija nezavisnih studija koje su ga takođe povezivale sa kardiovaskularnim bolestima i dijabetesom tipa 2. U međuvremenu, naučna istraživanja su izazvala sve veću zabrinutost zbog njegovog dugoročnog uticaja na kontrolu telesne težine –  oglasili su se iz nezavisne neprofitne organizacije potrošača Foodwatch, La Ligue contre le Cancer i mobilne aplikacije Yuka, tražeći od predsednika EU i nadležnih ministara EU zabranu aditiva aspartama. 

U pismu peticije pod nazivom „Recite NE aspartamu u našoj hrani i piću u Evropi”, koju su pokrenuli u martu ove godine, navode da se aspartam trenutno koristi u više od 2.500 proizvoda širom EU i da su oni zapravo zabrinuti što smo u kontekstu rastuće javne svesti o opasnostima zaslađenih pića, bombardovani reklamama za popularna „dijetalna“, gazirana pića sa „niskim sadržajem šećera“ ili „zero sugar”, a koja zapravo sadrže aditiv aspartam. 

Foodwatch navodi procene da se ovaj zaslađivač koristi kao zamena za šećer u oko 2500 prehrambenih proizvoda i pića u Evropi i 5000 širom sveta. Prema podacima Euromonitora, u 2023. godini bezalkoholna pića su u zemljama Zapadne Evrope činila 94% ukupne potrošnje ove supstance, uključujući koka-kola napitke i druge gazirane napitke koji nisu koka-kola, poput tonika ili energetskih pića. 

Aspartam je u hrani i pićima obeležen kao E951. Potrošači koji žele da prate potencijalno prisustvo aspartama među sastojcima prehrambenih proizvoda koje kupuju, to mogu učiniti putem aplikacije Yuka.

Od pokretanja peticije u junu i julu 2025. objavljene su nove studije koje ukazuju na mogući rizik aspartama po ljudsko zdravlje. Istovremeno, Američka agencija za hranu i lekove, FDA, i dalje smatra da je aspartam bezbedan, pod uslovom da se koristi u okviru odobrenih granica.

Evropska agencija za bezbednost hrane, EFSA, odgovorila je u martu ove godine autorima peticije. U pismu stoji da će EFSA  na osnovu razmatranja svih relevantnih novih studija o aspartamu razmotriti da li je potrebna revizija dnevnog unosa aspartama (E951) i potencijalno ažuriranje procene izloženosti putem ishrane. Očekuju da će evaluaciju zaslađivača koji su povezani sa aspartamom (ali slađi – neotam E961 i aspartam sulfat E962), završiti do kraja 2025. godine, te da će, ukoliko bude potrebno, na osnovu ažurirane ponovne procene bezbednosti EFSA, preduzeti odgovarajuće mere upravljanja rizikom u vezi sa aspartamomi.

Foodwatch je nezavisna neprofitna organizacija potrošača koja se bori za bezbednu, zdravu i pristupačnu hranu, transparentnost u prehrambenom sektoru i brani pravo na hranu koja ne šteti ni ljudima ni životnoj sredini. Yuka je nezavisna mobilna aplikacija koja analizira uticaj hrane i kozmetičkih proizvoda na zdravlje. Skeniranjem barkoda proizvoda, aplikacija omogućava pristup detaljima o sastavu proizvoda. La Ligue contre le Cancer  (Francuska liga za borbu protiv raka) je najveće francusko nezavisno neprofitno udruženje u borbi protiv raka, koje pruža informacije i podršku obolelima i njihovim porodicama, vrši nezavisna istraživanja i promoviše politike za bolju prevenciju raka. 

KATEGORIJE

  • Bezbednost
  • Održivost
  • Poslovanje
  • Proizvodnja
  • Trendovi

NAJNOVIJE

  • 16.10.2025 Svetski dan hrane
  • 14.10.2025 Deklarisanje proizvoda bez glutena
  • 09.10.2025 Nestle sklapa globalno partnerstvo sa poljoprivrednicima
  • 01.10.2025 Metod dekonstrukcije u biserima turske kuhinje
  • 24.09.2025 Aleph Farms planira proizvodnju kultivisanog mesa u Evropi
  • 22.09.2025 EU ponovo razmatra zabranu mesnih naziva za biljne proizvode

Oglas

Portal sveohrani.rs je izvor informacija iz oblasti proizvodnje, distribucije, novih tehnologija, trendova, inovacija, zakonskih regulativa i drugih relevantnih događaja u prehrambenoj industriji našeg regiona i sveta. Između ostalog, orijentisan je ka održivim sistemima uzgajanja, pakovanja, distribucije i plasmana hrane, kao i ishrani koja podržava očuvanje zdravlja i životne sredine. Kreiran je kao odgovor na potrebu za razmenom pouzdanih informacija i umrežavanjem unutar prehrambene industrije Srbije i regiona.

Tekstovi na ovom portalu vlasništvo su sveohrani.rs i mogu se preuzeti uz dozvolu autora sa naznakom izvora.

Kontakt za tekstove i marketing:

Irina Maksimović

Tel.+38164 122 1986 Email: kontakt@sveohrani.rs

Newsletter

Ukoliko želite da budete informisani o novostima sa našeg portala putem mejla, pošaljite nam svoju e-mail adresu.

©2025 Sve o hrani | WordPress Theme by Superb Themes