Postrojenja za preradu mesa stalno su suočena sa istim izazovom – održavanje površina čistim. Bakterije iz mesa mogu se vezati za radne stanice, razmnožavati se i formirati biofilmove koji se često odupiru čak i najrigoroznijim protokolima čišćenja.
U potrazi za rešenjem, istraživači iz Instituta za istraživanje Hopkirk, Naučnog centra Novog Zelanda za istraživanje i bezbednost hrane i Grupe za primenjene tehnologije razvili su najsavremeniju lasersku tehnologiju koja na metalnim površinama pravi teksturu koja oponaša antimikrobna svojstva kože ajkula. Ovo inovativno rešenje objavljeno je u poslednjoj nedelji februara ove godine u časopisu Journal of Laser Applications. Prema rečima autora, ovaj pristup bi mogao dramatično da smanji bakterijsku kontaminaciju bez potrebe za hemijskim tretmanima. Upotrebom lasera koji menja površinu metala, novozelandski istraživači su uspeli da stvore mikro i nano teksturu koja otežava mikrobnim ćelijama da se pričvrste na površinu. Ova tehnika takođe poboljšava svojstva metala da odbija vodu, što je ključni faktor koji inače utiče na razvoj bakterija. Trenutno razvijaju model mašinskog učenja kako bi pomogli proizvođačima da optimizuju i automatizuju teksturu laserski obrađenih površina. Put prevencije je uvek najbolje rešenje, što i jeste smisao ovog projekta.