Menu
Sve o hrani
  • Proizvodnja
  • Poslovanje
  • Bezbednost
  • Održivost
  • Trendovi
  • Događaji
Sve o hrani

Antimikrobne podloge koje oponašaju kožu ajkule

Posted on 23.05.202528.05.2025 by Irina Maksimović

Postrojenja za preradu mesa stalno su suočena sa istim izazovom – održavanje površina čistim. Bakterije iz mesa mogu se vezati za radne stanice, razmnožavati se i formirati biofilmove koji se često odupiru čak i  najrigoroznijim protokolima čišćenja. 

U potrazi za rešenjem, istraživači iz Instituta za istraživanje Hopkirk, Naučnog centra Novog Zelanda za istraživanje i bezbednost hrane i Grupe za primenjene tehnologije razvili su najsavremeniju lasersku tehnologiju koja na metalnim površinama pravi teksturu koja oponaša antimikrobna svojstva kože ajkula. Ovo inovativno rešenje objavljeno je u poslednjoj nedelji februara ove godine u časopisu Journal of Laser Applications. Prema rečima autora, ovaj pristup bi mogao dramatično da smanji bakterijsku kontaminaciju bez potrebe za hemijskim tretmanima. Upotrebom lasera koji menja površinu metala, novozelandski istraživači su uspeli da stvore mikro i nano teksturu koja otežava mikrobnim ćelijama da se pričvrste na površinu. Ova tehnika takođe poboljšava svojstva metala da odbija vodu, što je ključni faktor koji inače utiče na razvoj bakterija. Trenutno razvijaju model mašinskog učenja kako bi pomogli proizvođačima da optimizuju i automatizuju teksturu laserski obrađenih površina. Put prevencije je uvek najbolje rešenje, što i jeste smisao ovog projekta.

KATEGORIJE

  • Bezbednost
  • Održivost
  • Poslovanje
  • Proizvodnja
  • Trendovi

NAJNOVIJE

  • 16.10.2025 Svetski dan hrane
  • 14.10.2025 Deklarisanje proizvoda bez glutena
  • 09.10.2025 Nestle sklapa globalno partnerstvo sa poljoprivrednicima
  • 01.10.2025 Metod dekonstrukcije u biserima turske kuhinje
  • 24.09.2025 Aleph Farms planira proizvodnju kultivisanog mesa u Evropi
  • 22.09.2025 EU ponovo razmatra zabranu mesnih naziva za biljne proizvode

Oglas

Portal sveohrani.rs je izvor informacija iz oblasti proizvodnje, distribucije, novih tehnologija, trendova, inovacija, zakonskih regulativa i drugih relevantnih događaja u prehrambenoj industriji našeg regiona i sveta. Između ostalog, orijentisan je ka održivim sistemima uzgajanja, pakovanja, distribucije i plasmana hrane, kao i ishrani koja podržava očuvanje zdravlja i životne sredine. Kreiran je kao odgovor na potrebu za razmenom pouzdanih informacija i umrežavanjem unutar prehrambene industrije Srbije i regiona.

Tekstovi na ovom portalu vlasništvo su sveohrani.rs i mogu se preuzeti uz dozvolu autora sa naznakom izvora.

Kontakt za tekstove i marketing:

Irina Maksimović

Tel.+38164 122 1986 Email: kontakt@sveohrani.rs

Newsletter

Ukoliko želite da budete informisani o novostima sa našeg portala putem mejla, pošaljite nam svoju e-mail adresu.

©2025 Sve o hrani | WordPress Theme by Superb Themes