Nanozimi su nanomaterijali koji oponašaju aktivnosti prirodnih enzima. U proizvodnji hrane poboljšavaju stabilnost, funkcionalnost i bezbednost proizvoda.
Grupa naučnika iz Američkog hemijskog udruženja nedavno je objavila svoj rad u vezi sa ovom tematikom u časopisu ACS Food Science and Technology Journal. Oni tvrde da nanozimi pomažu u otkrivanju toksina u životnoj sredini, a efikasni su i u primeni terapija za rak, dijabetes i kod bakterijskih infekcija.
Napredak u korišćenju nanozima kao senzora značajno je poboljšao detekciju patogena koji se prenose hranom, mikotoksinima kao što je to slučaj sa aflatoksinom u žitaricama ili pesticidima i drugim zagađivačima. Istraživači ovom studijom žele da dokažu da se korišćenjem nanozima uspostavlja bolja kontrola kvaliteta i smanjuje se rizik od bolesti koje se prenose hranom. Uz pomoć ovih tehnologija, potrošačima se osigurava konzumacija bezbednih i kvalitetnih proizvoda Pored toga, korišćenje nanozima je u skladu sa odgovornom potrošnjom. Spada u održive projekte, jer omogućava efikasnije korišćenje resursa, smanjuje kvarenje i podržava ekološki prihvatljive prakse u celom lancu snabdevanja hranom.