Menu
Sve o hrani
  • Proizvodnja
  • Poslovanje
  • Bezbednost
  • Održivost
  • Trendovi
  • Događaji
Sve o hrani

Lavlja griva

Posted on 14.05.202503.06.2025 by Irina Maksimović

Potpuno bela, sazdana od hiljade niti koje podsećaju na moćnu lavlju grivu, ova neobična gljiva je postala veoma popularna u poslednjih nekoliko godina.

Lavlja griva (Hericium erinaceus) raste u šumama severnih oblasti, najviše u Americi, Kini i Japanu, dok je u Evropi veoma retka. Zbog svojih izuzetno hranljivih svojstava danas se, u prilagođenim uslovima, sve više uzgaja širom sveta. S obzirom na činjenicu da u prirodi obično raste na uvenulom bukovom ili hrastovom drveću, odnedavno su se pojavili i uzgajivači na našim prostorima. U svojim belim nitima krije mnoge lekovite osobine, zbog čega su je kao sastojak u hrani odavno koristili u Japanu i Kini.

Najveća moć lavlje grive je u regeneraciji nervnog sistema, jer ubrzava rast i oporavak nervnih ćelija, pa su je u Japanu koristili kod osoba koje pate od demencije, u slučajevima nakon moždanog udara, i dr. Ekstrakt lavlje grive koristi se i kao pomoć u lečenju depresije i anksioznosti. Pored toga povoljno deluje na naš imuni sistem, na snižavanje nivoa triglicerida i šećera i ima blagotvorna svojstva kod stomačnih tegoba.

Lavlja griva je veoma ukusna, pa se može jesti kuvana, sušena, kao dodatak jelima ili u sosovima, a koristiti se i u vidu ekstrakta u prahu, kapima ili kapsulama. 

KATEGORIJE

  • Bezbednost
  • Održivost
  • Poslovanje
  • Proizvodnja
  • Trendovi

NAJNOVIJE

  • 16.10.2025 Svetski dan hrane
  • 14.10.2025 Deklarisanje proizvoda bez glutena
  • 09.10.2025 Nestle sklapa globalno partnerstvo sa poljoprivrednicima
  • 01.10.2025 Metod dekonstrukcije u biserima turske kuhinje
  • 24.09.2025 Aleph Farms planira proizvodnju kultivisanog mesa u Evropi
  • 22.09.2025 EU ponovo razmatra zabranu mesnih naziva za biljne proizvode

Oglas

Portal sveohrani.rs je izvor informacija iz oblasti proizvodnje, distribucije, novih tehnologija, trendova, inovacija, zakonskih regulativa i drugih relevantnih događaja u prehrambenoj industriji našeg regiona i sveta. Između ostalog, orijentisan je ka održivim sistemima uzgajanja, pakovanja, distribucije i plasmana hrane, kao i ishrani koja podržava očuvanje zdravlja i životne sredine. Kreiran je kao odgovor na potrebu za razmenom pouzdanih informacija i umrežavanjem unutar prehrambene industrije Srbije i regiona.

Tekstovi na ovom portalu vlasništvo su sveohrani.rs i mogu se preuzeti uz dozvolu autora sa naznakom izvora.

Kontakt za tekstove i marketing:

Irina Maksimović

Tel.+38164 122 1986 Email: kontakt@sveohrani.rs

Newsletter

Ukoliko želite da budete informisani o novostima sa našeg portala putem mejla, pošaljite nam svoju e-mail adresu.

©2025 Sve o hrani | WordPress Theme by Superb Themes