Rastuća potražnja potrošača za održivim i etičkim alternativama podstakla je i rast tržišta mesa koje se uzgaja u laboratoriji. Kultivisano meso ponuđeno je kao rešenje za brigu o dobrobiti životinja i uticaja tradicionalnog stočarstva na životnu sredinu.
Tehnološke inovacije su razvile su skoro isti ukus i teksturu kao što ima pravo meso i nastavljaju da unapređuju kvalitet i smanjuju troškove proizvodnje. Ovaj alternativni proteinski sektor nastao je usled brige o životnoj sredini, promena zahteva potrošača i razvoja tehnoloških inovacija. Jedan od lidera u ovom segmentu je kompanija Upside foods, na čijem sajtu je dato jednostavno objašnjeno kako se stvara kultivisano meso – na primer, uzimanjem ćelija kokoške koje se u kontrolisanim laboratorijskim uslovima hrane aminokiselinama, mineralima, vodom, solju, šećerom i razmnožavaju, da bi se dobio deo mesa koji želimo (grudi, batak, krilo…)
Ipak, industrija se suočava sa brojnim izazovima, najpre prihvatanjem od strane šireg kruga potrošača, a zatim visokih troškova proizvodnje i cene. S obzirom na to da je u pitanju nešto što je prilično drugačije i potpuno novo, potrošači su zabrinuti za bezbednost i zdravstvene indikacije, novo senzorno iskustvo i za cenu koja je za većinu visoka.
Ova tehnološka inovacija postavlja pred proizvođače velike izazove, jer pored razvoja biotehnologija i smanjivanja troškova proizvodnje, oni moraju da razvijaju i delikatne strategije za promovisanje nove vrste mesa, da edukuju potrošače o doprinosu održivom sistemu ishrane, pri tom vodeći računa o demografskim razlikama i navikama stanovništva u različitim regijama. Uloga države je takođe bitna, jer su regulatorni razvoj, podrška vlade i izmene protokola uvoza/izvoza neophodni za razvoj ovog tržišta.
Pored porasta broja ljudi koji se iz etičkih razloga odriču mesa, raste i broj onih koji su svesni činjenice da preteran unos mesa nije zdravstveno opravdan. U potrazi za održivijim opcijama ishrane, oni utiču na preoblikovanje industrije, pa se sada u mnogim zemljama smanjuje tradicionalna proizvodnja mesa. Ostaje još da vidimo da li će se pozitivne prognoze koje se odnose na rast kultivisanog mesa ispuniti ili će potrošači zahtevati dalji razvoj biljnih proteinskih zamena.