Uoči Svetskog dana mleka 1. juna, Tetra Pak je predstavio dva veoma važna i dragocena izdanja. Radi se pre svega o Priručniku za preradu mleka, a zatim i o Vodiču za habove za mlečne proizvode.
Sa Priručnikom za preradu mleka Tetra Pak je obeležio 40 godina od svog prvog izdanja. U njemu su predstavljene inovacije i trendovi u tehnologijama mešanja mleka, proizvoda bez laktoze, sa smanjenom laktozom i održiva rešenja. Ovo izdanje prilagođeno je profesionalcima u industriji, akademicima i studentima. Sadrži više od 600 ilustracija i preko 460 strana koje je ispisalo 35 stručnjaka iz Tetra Paka. Priručnik za preradu mleka je resurs za profesionalce u mlečnom sektoru i širu industriju prerade hrane. Knjiga takođe sadrži poglavlje o primarnoj proizvodnji mleka, koje su napisali stručnjaci iz DeLavala. Oslanjajući se na 70 godina stručnosti Tetra Paka, izdanje je kreirano da profesionalce u mlečnom sektoru uputi u najnovija saznanja kako bi se suočili sa savremenim izazovima i podsticali inovacije, nudeći dublje istraživanje celokupnog procesa proizvodnje mleka – od krave do potrošača.
U ovom izdanju prvi put se pojavljuje poglavlje o proizvodima od mleka bez laktoze, kao odgovor na veću potražnju za dijetetskim alternativama, brigu o zdravlju i na predviđanja da će tržište mlečnih proizvoda bez laktoze rasti po stopi od 7,12% do 2033.
Takođe, u fokusu još jednog novog poglavlja o održivosti u preradi mleka, pružili su osnovne uvide koji pomažu proizvođačima da pređu na održivije poslovanje. S obzirom na to da prerada mleka čini 2,7% ukupnih emisija gasova odgovornih za efekat staklene bašte, održiva transformacija je prilika za industriju. Jedan od izvršnih potpredsednika kompanije, Čarls Brand (Charles Brend), izjavio je “Tokom 40 godina, Priručnik za preradu mleka bio je kamen temeljac naše posvećenosti mlečnoj industriji, odražavajući naše bogato nasleđe i stručnost. Dok slavimo ovu prekretnicu, razmišljamo o industriji koja ulazi u novu eru definisanu ubrzanom inovacijom, promenom dijetetskih navika i rastućim zahtevima za održivošću. Ova evolucija pruža uzbudljive prilike za naše kupce da razviju proizvode sa dodatnom vrednošću i usvoje efikasnije tehnologije, sa krajnjim rezutatom u kome će graditi otporniji sektor mleka. Budućnost industrije je puna potencijala i ponosni smo što je podržavamo.”
Na sajtu www.tetrapak.com možete čitati priručnik onlajn na engleskom jeziku ili naručiti štampano izdanje.
Drugo izdanje je Vodič za habove za mlečne proizvode, koji je zapravo detaljan priručnik za Tetra Pak Hab za mlečne proizvode, u kome su objašnjene prednosti za pojedince i zajednicu radi praktičnog rešavanja problema i izazova o bezbednosti hrane i ishrane. U ovom priručniku, prikazana je posvećenost kompanije i podrška koju pružaju lokalnim kupcima, kao i saradnja sa nevladinim organizacijama i međunarodnim agencijama za razvojnu pomoć. Projekat Hab za mlečne proizvode povezuje male poljoprivredne proizvođače sa prerađivačima mleka u odabranoj regiji. Pružanjem praktične obuke poljoprivrednicima i postavljanjem odgovarajuće infrastrukture i tehnologije za prikupljanje mleka, povećava se snabdevanje lokalno proizvedenim kvalitetnim mlekom i smanjuje se gubitak hrane. Kao rezultat, prerađivač mleka dobija stabilno snabdevanje mlekom, dok mali proizvođači imaju pristup tržištu, što povećava njihovu produktivnost, profit i sredstva za život. Broj habova neprekidno raste. Od pokretanja ovog projekta 2011. do sada, širom sveta lansirano je 29 habova koji su doneli benefit za više od 84.500 malih poljoprivrednih domaćinstava.