Menu
Sve o hrani
  • Proizvodnja
  • Poslovanje
  • Bezbednost
  • Održivost
  • Trendovi
  • Događaji
Sve o hrani

Fedima okupila evropski pekarski sektor u Briselu 

Posted on 20.06.202521.06.2025 by Irina Maksimović

Fedima, Federacija evropskih proizvođača i dobavljača sastojaka za pekarsku, poslastičarsku i konditorsku industriju, održala je svoju Generalnu skupštinu 2025. godine u Briselu, Belgiji, od 16. do 18. juna ove godine. Tom prilikom okupila je predstavnike pekarskog sektora iz cele Evrope kako bi razgovarali o budućnosi pekarskog sektora u Evropi, zajedničkim izazovima, prioritetima i jačanju međusobne saradnje.

Kao glas industrije sastojaka za pekarstvo i poslastičarstvo u Evropi, Fedima zastupa gotovo 27.000 zaposlenih i 200 kompanija širom kontinenta, te brani interese 13 nacionalnih udruženja. Kroz aktivno delovanje na nivou EU, organizacija se zalaže za regulatorni okvir koji podržava održivost, inovacije i kontinuirani rast i ugled evropskog pekarskog sektora.

Osvrćući se na skup, predsednik Fedime, Tomas Lesafr (Thomas Lesaffre), izjavio je: „Uz prisustvo svih naših 13 nacionalnih udruženja u Briselu – srcu naše Federacije – ova Skupština je snažan podsetnik na energiju, stručnost i zajednički cilj koji nas povezuje. Snaga koja dolazi od zajedničkog rada svih nacionalnim udruženja, odbora i partnera, ključna je za rukovođenje današnjem kompleksnom okruženju i za postavljanje novog pravca u kome će ići ovaj sektor.”

U okviru trodnevnog programa bile su uključene posete institucijama EU, sastanci Fediminih odbora i tematske diskusije, kao i predstavljanje ključnih tema o budućnosti sektora – o primeni digitalnih alata i veštačke inteligencije u upravljanju dobavljačima i efikasnosti sektora, uticaju promena globalne geopolitike na trgovinu i lance snabdevanja, zatim tehnologiju mobilnih kubota kao budućnost zanatskog pekarstva, itd.

Manifest

Podsetimo da je Fedima početkom 2025. godine, zastupajući interese evropskih proizvođača sastojaka za pekarstvo, predstavila svoj Manifest – mapu puta za inovacije, održiv rast i konkurentnost pekarskog sektora tokom zakonodavnog ciklusa EU 2024–2029. Radi se o dokumentu koji sadrži sedam ključnih preporuka koje bi zakonodavci u EU trebalo da slede kako bi se evropski pekarski, poslastičarski i konditorski sektor podržao u pravcu održivog rasta, inovacija i jačanja konkurentnosti.

Fedima je identifikovala sedam političkih prioriteta definisanih prema hitnim zahtevima industrije :

  • Potreba za regulatornim okvirom koji podstiče inovacije i održiv privredni rast u prehrambenoj industriji, kako bi se omogućilo da bezbedne, inovativne i održive tehnologije i proizvodi brže uđu na tržište hrane.
  • Potreba za priznavanjem osnovne nutritivne i emocionalne uloge hleba i peciva u evropskoj ishrani i tradiciji, uz istovremeno podsticanje unapređenja proizvoda kako bi se odgovorilo na promene u potrošačkim navikama.
  • Potreba za jasnijim smernicama o primeni B2C politika na jedinstvene karakteristike B2B sektora, kako bi se obezbedila pravna sigurnost i olakšala saradnja u lancu snabdevanja.
  • Potreba da nauka bude u središtu svakog regulatornog okvira koji utiče na prehrambenu industriju.
  • Potreba za rešavanjem regulatornih razlika i nedoslednosti unutar EU koje narušavaju funkcionisanje jedinstvenog tržišta hrane, u korist i preduzeća i potrošača.
  • Potreba za olakšavanjem usklađenih propisa o održivosti koji su vođeni inovacijama, bez prekomernog administrativnog opterećenja za preduzeća.
  • Potreba za proaktivnim pristupom rizicima po prehrambenu bezbednost putem klimatskih strategija prilagođavanja u poljoprivredi i celokupnom lancu  snabdevanja hranom.

Predsednik Fedime, Tomas Lesafre (Thomas Lesaffre), je tom prilikom istakao važnost hleba i peciva koji su u srcu evropske prehrambene tradicije, kao i potrebu za regulativama koje omogućavaju inovacije i prilagođavanje potrebama potrošača, uz doprinos izgradnji održivog i otpornog prehrambenog sistema.

Fedima je Federacija evropskih proizvođača i dobavljača sastojaka za pekarsku, konditorsku i poslastičarsku industriju. Zastupaju interese proizvođača iz 13 evropskih zemalja – oko 200 kompanija koje direktno zapošljavaju skoro 27.000 ljudi i ostvaruju godišnji promet od 7 milijardi evra. 

KATEGORIJE

  • Bezbednost
  • Održivost
  • Poslovanje
  • Proizvodnja
  • Trendovi

NAJNOVIJE

  • 16.10.2025 Svetski dan hrane
  • 14.10.2025 Deklarisanje proizvoda bez glutena
  • 09.10.2025 Nestle sklapa globalno partnerstvo sa poljoprivrednicima
  • 01.10.2025 Metod dekonstrukcije u biserima turske kuhinje
  • 24.09.2025 Aleph Farms planira proizvodnju kultivisanog mesa u Evropi
  • 22.09.2025 EU ponovo razmatra zabranu mesnih naziva za biljne proizvode

Oglas

Portal sveohrani.rs je izvor informacija iz oblasti proizvodnje, distribucije, novih tehnologija, trendova, inovacija, zakonskih regulativa i drugih relevantnih događaja u prehrambenoj industriji našeg regiona i sveta. Između ostalog, orijentisan je ka održivim sistemima uzgajanja, pakovanja, distribucije i plasmana hrane, kao i ishrani koja podržava očuvanje zdravlja i životne sredine. Kreiran je kao odgovor na potrebu za razmenom pouzdanih informacija i umrežavanjem unutar prehrambene industrije Srbije i regiona.

Tekstovi na ovom portalu vlasništvo su sveohrani.rs i mogu se preuzeti uz dozvolu autora sa naznakom izvora.

Kontakt za tekstove i marketing:

Irina Maksimović

Tel.+38164 122 1986 Email: kontakt@sveohrani.rs

Newsletter

Ukoliko želite da budete informisani o novostima sa našeg portala putem mejla, pošaljite nam svoju e-mail adresu.

©2025 Sve o hrani | WordPress Theme by Superb Themes