Menu
Sve o hrani
  • Proizvodnja
  • Poslovanje
  • Bezbednost
  • Održivost
  • Trendovi
  • Događaji
Sve o hrani

Jasno sročene deklaracije podstiču poverenje potrošača

Posted on 15.05.202501.06.2025 by Irina Maksimović

Potrošači danas uglavnom nemaju dovoljno strpljenja ili vremena da se dublje  upoznaju sa detaljima proizvoda. U prodavnicama trgovinskih lanaca nepregledne kolone rafova ispunjene su od poda do vrha. Čak i oni koji žele da se pozabave sa čitanjem deklaracija, to nisu u mogućnosti jer se često dešava da na proizvodu nema dovoljno podataka ili su slova previše sitna za čitanje.  

Proizvođači koji žele da istaknu kvalitet svojih proizvoda trebalo bi da znaju da jasne informacije pomažu potrošačima da brzo i lako razumeju šta kupuju. Dodavanjem ključnih podataka, kao što su spisak sastojaka i poreklo, rok trajanja, način skladištenja i upozorenja o alergenima, stiču se lojalni i zadovoljni kupci. To im omogućava da odluke o kupovini donose na osnovu detaljnih informacija koje su dobili o proizvodu. Tim putem se gradi poverenje u određeni brend. A dobar se glas, daleko čuje. 

Proizvođači koji vode računa o kvalitetu i ulažu u razvoj svog poslovanja, pored osnovnih podataka na deklaracijama objavljuju i tvrdnje o bezbednosti proizvoda. Tržište hrane i dijetetskih suplemenata često obiluje takvim tvrdnjama, što može privući kupce, ali i izazvati sumnje ako nisu potkrepljene dokazima. Sertifikati poput  HACCP, ISO, ISO 22000, Dobra proizvođačka praksa i sl. potvrđuju kvalitet i sigurnost proizvoda za konzumaciju. 

Jasno označavanje i  isticanje ovih sertifikata na etiketama signalizira potrošačima da je proizvod prošao rigorozne kontrole i da ispunjava visoke standarde kvaliteta. Usvajanjem ove prakse, proizvodu se pruža dodatna vrednost i gradi se poverenje u brend, čime proizvođači mogu osigurati dugoročni rast, izgraditi kredibilitet i zadovoljiti potrebe savremenih, informisanih potrošača.

KATEGORIJE

  • Bezbednost
  • Održivost
  • Poslovanje
  • Proizvodnja
  • Trendovi

NAJNOVIJE

  • 16.10.2025 Svetski dan hrane
  • 14.10.2025 Deklarisanje proizvoda bez glutena
  • 09.10.2025 Nestle sklapa globalno partnerstvo sa poljoprivrednicima
  • 01.10.2025 Metod dekonstrukcije u biserima turske kuhinje
  • 24.09.2025 Aleph Farms planira proizvodnju kultivisanog mesa u Evropi
  • 22.09.2025 EU ponovo razmatra zabranu mesnih naziva za biljne proizvode

Oglas

Portal sveohrani.rs je izvor informacija iz oblasti proizvodnje, distribucije, novih tehnologija, trendova, inovacija, zakonskih regulativa i drugih relevantnih događaja u prehrambenoj industriji našeg regiona i sveta. Između ostalog, orijentisan je ka održivim sistemima uzgajanja, pakovanja, distribucije i plasmana hrane, kao i ishrani koja podržava očuvanje zdravlja i životne sredine. Kreiran je kao odgovor na potrebu za razmenom pouzdanih informacija i umrežavanjem unutar prehrambene industrije Srbije i regiona.

Tekstovi na ovom portalu vlasništvo su sveohrani.rs i mogu se preuzeti uz dozvolu autora sa naznakom izvora.

Kontakt za tekstove i marketing:

Irina Maksimović

Tel.+38164 122 1986 Email: kontakt@sveohrani.rs

Newsletter

Ukoliko želite da budete informisani o novostima sa našeg portala putem mejla, pošaljite nam svoju e-mail adresu.

©2025 Sve o hrani | WordPress Theme by Superb Themes