Menu
Sve o hrani
  • Proizvodnja
  • Poslovanje
  • Bezbednost
  • Održivost
  • Trendovi
  • Događaji
Sve o hrani

Nanozimi za efikasniju bezbednost hrane

Posted on 15.05.202527.05.2025 by Irina Maksimović

Nanozimi su nanomaterijali koji oponašaju aktivnosti prirodnih enzima. U proizvodnji hrane poboljšavaju stabilnost, funkcionalnost i bezbednost proizvoda. 

Grupa naučnika iz Američkog hemijskog udruženja nedavno je objavila svoj rad u vezi sa ovom tematikom u časopisu ACS Food Science and Technology Journal. Oni tvrde da nanozimi pomažu u otkrivanju toksina u životnoj sredini, a efikasni su i u primeni terapija za rak, dijabetes i kod bakterijskih infekcija. 

Napredak u korišćenju nanozima kao senzora značajno je poboljšao detekciju patogena koji se prenose hranom, mikotoksinima kao što je to slučaj sa aflatoksinom u žitaricama ili pesticidima i drugim zagađivačima. Istraživači ovom studijom žele da dokažu da se korišćenjem nanozima uspostavlja bolja kontrola kvaliteta i smanjuje se rizik od bolesti koje se prenose hranom. Uz pomoć ovih tehnologija, potrošačima se osigurava konzumacija bezbednih i kvalitetnih proizvoda Pored toga, korišćenje nanozima je u skladu sa odgovornom potrošnjom. Spada u održive projekte, jer omogućava efikasnije korišćenje resursa, smanjuje kvarenje i podržava ekološki prihvatljive prakse u celom lancu snabdevanja hranom.

KATEGORIJE

  • Bezbednost
  • Održivost
  • Poslovanje
  • Proizvodnja
  • Trendovi

NAJNOVIJE

  • 16.10.2025 Svetski dan hrane
  • 14.10.2025 Deklarisanje proizvoda bez glutena
  • 09.10.2025 Nestle sklapa globalno partnerstvo sa poljoprivrednicima
  • 01.10.2025 Metod dekonstrukcije u biserima turske kuhinje
  • 24.09.2025 Aleph Farms planira proizvodnju kultivisanog mesa u Evropi
  • 22.09.2025 EU ponovo razmatra zabranu mesnih naziva za biljne proizvode

Oglas

Portal sveohrani.rs je izvor informacija iz oblasti proizvodnje, distribucije, novih tehnologija, trendova, inovacija, zakonskih regulativa i drugih relevantnih događaja u prehrambenoj industriji našeg regiona i sveta. Između ostalog, orijentisan je ka održivim sistemima uzgajanja, pakovanja, distribucije i plasmana hrane, kao i ishrani koja podržava očuvanje zdravlja i životne sredine. Kreiran je kao odgovor na potrebu za razmenom pouzdanih informacija i umrežavanjem unutar prehrambene industrije Srbije i regiona.

Tekstovi na ovom portalu vlasništvo su sveohrani.rs i mogu se preuzeti uz dozvolu autora sa naznakom izvora.

Kontakt za tekstove i marketing:

Irina Maksimović

Tel.+38164 122 1986 Email: kontakt@sveohrani.rs

Newsletter

Ukoliko želite da budete informisani o novostima sa našeg portala putem mejla, pošaljite nam svoju e-mail adresu.

©2025 Sve o hrani | WordPress Theme by Superb Themes