Letnji meseci sa sobom donose pregršt boja i mirisa svuda oko nas, a posebno u našim tanjirima. Od crvenih paprika, paradajza, lubenice, spanaca, tikvica, maslina, jabuka, kajsija pa sve do sveže ribe i morskih plodova.
Nekada smo jeli isključivo lokalno sezonsko sveže povrće i voće, a danas skoro sve imamo na raspolaganju tokom cele godine. Ipak, postoje razlike kojih smo svi svesni – a to su ukus i kvalitet. Povrće i voće koje sazreva okupano suncem onda kada mu je sezona, sadrži više vitamina, minerala i antioksidanasa, a ukus je prirodniji i intenzivniji.
Pored toga, treba da se podsetimo da konzumacijom sezonskih lokalnih proizvoda pružamo podršku lokalnim poljoprivrednicima i trgovcima, jačamo izvornu proizvodnju hrane, lokalnu ekonomiju i opstanak ljudi na selima. Lokalna hrana često stiže na pijace i u prodavnice ubrzo nakon berbe ili proizvodnje, bez dugog transporta i skladištenja. To znači da zadržava više ukusa, hranljivih sastojaka i prirodnih karakteristika.
Takođe, za ekološki osvešćene kupce značajno je i to što pored podrške poljoprivrednicima i trgovcima u mestu u kome živimo ili kratkotrajno boravimo, istovremeno učestvujemo u smanjenju zagađenja, jer za takve namirnice nisu potrebni ni duži transport, niti dodatna ambalaža.