Menu
Sve o hrani
  • Proizvodnja
  • Poslovanje
  • Bezbednost
  • Održivost
  • Trendovi
  • Događaji
Sve o hrani

Svetski dan hrane

Posted on 16.10.202516.10.2025 by Irina Maksimović

Danas, 16. oktobra 2025. obeležava se Svetski dan hrane, kao dan podizanja svesti i poziv na akciju protiv gladi i neuhranjenosti. Ustanovljen je od strane Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) još 1979. godine i od tada se obeležava u više od 150 zemalja širom sveta.

Ovogodišnjom temom „Ruku pod ruku za bolje namirnice i bolju budućnost“ („Hand in Hand for Better Foods and a Better Future“), FAO ističe se potrebu za globalnom saradnjom – između vlada, poljoprivrednika, istraživača, privrede i lokalnih zajednica u cilju transformacije prehrambenih sistema, kako bi hrana bila dostupna i osigurala održivost planete. FAO naglašava upravo odgovornost svih.

Za proizvođače hrane, Svetski dan hrane predstavlja podsetnik na odgovornost i priliku da proizvodnja postane održivija. Ključno je ulagati u prakse puput regenerativne poljoprivrede i  cirkularne ekonomije koje čuvaju zemljište, vodu i biodiverzitet, kao i smanjiti upotrebu hemikalija koje ugrožavaju ekosisteme i zdravlje ljudi. Transparentnost u lancu snabdevanja – od porekla sirovina do distribucije, postaje sve važnija za izgradnju poverenja potrošača. Jednako značajno je i smanjenje gubitaka hrane koji nastaju tokom proizvodnje, prerade i transporta, jer veliki deo namirnica nikada ne stigne do tržišta, iako bi mogao da nahrani milione.

Potrošači, s druge strane, ipak imaju moć da svojim izborima direktno utiču na promene u prehrambenom sistemu. Biranje lokalnih, sezonskih i nutritivno bogatih proizvoda doprinosi očuvanju domaće proizvodnje i smanjenju emisije ugljen-dioksida izazvane transportom hrane. Planiranje obroka i pravilno čuvanje namirnica može znatno da smanji količinu bačene hrane u domaćinstvima. Podrškom proizvođačima koji posluju odgovorno i ulažu u održivost, potrošači doprinose stvaranju zdravijeg sistema ishrane — onog koji donosi korist i ljudima i planeti.

KATEGORIJE

  • Bezbednost
  • Održivost
  • Poslovanje
  • Proizvodnja
  • Trendovi

NAJNOVIJE

  • 14.10.2025 Deklarisanje proizvoda bez glutena
  • 09.10.2025 Nestle sklapa globalno partnerstvo sa poljoprivrednicima
  • 01.10.2025 Metod dekonstrukcije u biserima turske kuhinje
  • 24.09.2025 Aleph Farms planira proizvodnju kultivisanog mesa u Evropi
  • 22.09.2025 EU ponovo razmatra zabranu mesnih naziva za biljne proizvode
  • 17.09.2025 Da li je zaslađivač aspartam bezbedan?

Oglas

Portal sveohrani.rs je izvor informacija iz oblasti proizvodnje, distribucije, novih tehnologija, trendova, inovacija, zakonskih regulativa i drugih relevantnih događaja u prehrambenoj industriji našeg regiona i sveta. Između ostalog, orijentisan je ka održivim sistemima uzgajanja, pakovanja, distribucije i plasmana hrane, kao i ishrani koja podržava očuvanje zdravlja i životne sredine. Kreiran je kao odgovor na potrebu za razmenom pouzdanih informacija i umrežavanjem unutar prehrambene industrije Srbije i regiona.

Tekstovi na ovom portalu vlasništvo su sveohrani.rs i mogu se preuzeti uz dozvolu autora sa naznakom izvora.

Kontakt za tekstove i marketing:

Irina Maksimović

Tel.+38164 122 1986 Email: kontakt@sveohrani.rs

Newsletter

Ukoliko želite da budete informisani o novostima sa našeg portala putem mejla, pošaljite nam svoju e-mail adresu.

©2025 Sve o hrani | WordPress Theme by Superb Themes