Menu
Sve o hrani
  • Proizvodnja
  • Poslovanje
  • Bezbednost
  • Održivost
  • Trendovi
  • Događaji
Sve o hrani

EU ponovo razmatra zabranu mesnih naziva za biljne proizvode

Posted on 22.09.202507.10.2025 by Irina Maksimović

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskog parlamenta usvojio je u 8. septembra ove godine predlog kojim bi se biljnim proizvodima zabranilo korišćenje naziva koji podsećaju na meso, poput „odrezak“, „šnicla“, „burger“ ili „kobasica“.

Predlog je podnela francuska poslanica Evropskog parlamenta Selin Imar i on je deo izmene Uredbe o zajedničkoj organizaciji tržišta. Za predlog da se ovi nazivi ne koriste za vegansko i kultuvisano meso glasalo je 49 članova parlamenta. O njemu će se odlučivati, na narednoj  plenarnoj sednici u oktobru ove godine.

Ova odluka dolazi nakon što je Evropska komisija ranije ove godine iznela sličan predlog, kojim se biljnim proizvodima zabranjuje upotreba 29 „mesnih“ termina, među kojima su „govedina“, „svinjetina“ i „piletina“, ali ne i reči poput „burger“ ili „kobasica“.

Zagovornici ove zabrane tvrde da nazivi slični mesnim mogu dovesti potrošače u zabludu, dok se pristalice biljne ishrane sa tim slažu, pozivajući se na istraživanja koja pokazuju da većina kupaca nema problem sa korišćenjem takvih termina, ukoliko je jasno naznačeno da je reč o veganskom ili vegetarijanskom proizvodu. Često se ističe da je inicijativa zapravo rezultat pritiska industrije mesa, koja u alternativnim proizvodima vidi konkurenciju.

Za sličan amandman glasali su i 2020. godine, ali tada nije bio izglasan. U tom periodu više od 100.000 građana potpisalo je peticiju protiv zabrane. Iste te godine Evropska organizacija potrošača je sprovela veliku studiju, u okviru koje je 80% ljudi reklo da bi meso na biljnoj bazi trebalo da koristi takve termine. Uz to, Sud pravde Evropske unije prošle godine presudio je da ni jedna država članica EU ne može proizvođačima biljnih alternativa da zabrani upotrebu naziva koji se tradicionalno vezuju za meso, pod uslovom da su sastojci jasno navedeni na deklaraciji. 

KATEGORIJE

  • Bezbednost
  • Održivost
  • Poslovanje
  • Proizvodnja
  • Trendovi

NAJNOVIJE

  • 16.10.2025 Svetski dan hrane
  • 14.10.2025 Deklarisanje proizvoda bez glutena
  • 09.10.2025 Nestle sklapa globalno partnerstvo sa poljoprivrednicima
  • 01.10.2025 Metod dekonstrukcije u biserima turske kuhinje
  • 24.09.2025 Aleph Farms planira proizvodnju kultivisanog mesa u Evropi
  • 17.09.2025 Da li je zaslađivač aspartam bezbedan?

Oglas

Portal sveohrani.rs je izvor informacija iz oblasti proizvodnje, distribucije, novih tehnologija, trendova, inovacija, zakonskih regulativa i drugih relevantnih događaja u prehrambenoj industriji našeg regiona i sveta. Između ostalog, orijentisan je ka održivim sistemima uzgajanja, pakovanja, distribucije i plasmana hrane, kao i ishrani koja podržava očuvanje zdravlja i životne sredine. Kreiran je kao odgovor na potrebu za razmenom pouzdanih informacija i umrežavanjem unutar prehrambene industrije Srbije i regiona.

Tekstovi na ovom portalu vlasništvo su sveohrani.rs i mogu se preuzeti uz dozvolu autora sa naznakom izvora.

Kontakt za tekstove i marketing:

Irina Maksimović

Tel.+38164 122 1986 Email: kontakt@sveohrani.rs

Newsletter

Ukoliko želite da budete informisani o novostima sa našeg portala putem mejla, pošaljite nam svoju e-mail adresu.

©2025 Sve o hrani | WordPress Theme by Superb Themes