Menu
Sve o hrani
  • Proizvodnja
  • Poslovanje
  • Bezbednost
  • Održivost
  • Trendovi
  • Događaji
Sve o hrani

Efekti probiotika kod sportista

Posted on 16.05.202527.05.2025 by Irina Maksimović

Kakva je veza između crevne flore i umora?

Nedavno istraživanje grupe kineskih naučnika u okviru projekta podržanog od strane Nacionalnog ključnog programa za istraživanje i razvoj i Nacionalne fondacije za prirodne nauke Kine, ukazalo je na temu kojoj se u poslednje vreme daje veliki značaj, a to je uticaj zdravlja naših creva na fizičku kondiciju i zdravlje našeg organizma. Savremeni način života karakterišu rutine sa prenatrpanim rasporedom i intenzivnim radnim zahtevima koje prati veliki stres, što značajno doprinosi povećanom fiziološkom opterećenju i umoru. Posledice tog umora utiču na opšte zdravlje, pa dovode do oštećenja organa i poremećaja unutar zamršenog neuroendokrinog sistema. 

Tokom ove studije posebno je izučavan umor koji nastaje nakon vežbanja, praćen osećajem bola u mišićima i privremenim smanjenjem mišićne snage, opštom slabošću i iscrpljenošću, a zatim i poremećajem spavanja. Prema njihovim tvrdnjama, on javlja se usled fizioloških procesa koji narušavaju sposobnost tela da održi željene nivoe funkcionisanja i nastavi sa planiranim intenzitetom vežbanja. Štetni efekti ovako izazvanog umora značajno utiču na produktivnost i svakodnevno funkcionisanje. A zbog čega zapravo dolazi do takvog umora?

Crevna mikroflora kod sportista 

Odnos između crevne mikrobiote i fizičkog zdravlja je značajna tema savremenih istraživanja. Novi dokazi ukazuju na ključnu ulogu crevne mikrobiote u uticaju na fiziološke funkcije organa endokrinog sistema (regulacija bioraspoloživosti hranljivih materija, modulacija inflamatornih odgovora, upravljanje metabolizmom sinteze proteina i akumulaciju energetskih metabolita). Nedavne studije ubedljivo su ilustrovale kako raznolikost crevne mikrobiote aktivno modulira bitne aspekte ljudske fiziologije, posebno energetski metabolizam, apsorpciju hranljivih materija i sintezu proteina unutar skeletnih mišića. Naime, postoji izuzetna razlika u sastavu crevne mikrobiote između sportista i pojedinaca u opštoj populaciji. Upotreba probiotika pojavljuje se kao značajan faktor u ovom kontekstu. 

U ovom istraživanju došli su do zaključka o posebnim efektima probiotika, kao na primer kod sportista da Lactiplantibacillus plantarum PS128 utiče na povećanje pojedinih lanaca aminokiselina u plazmi i nastanak oksidativnog stresa izazvanog intenzivnim vežbanjem ili da Bifidobacterium bifidum W23 smanjuje učestalost infekcije gornjeg respiratornog trakta izazvanog intenzivnim vežbanjem, Bacillus subtilis DE111 smanjuje upalu u mišićima, dok recimo kod muškaraca rekreativaca Bacillus coagulans GBI -30 utiče na poboljšanje fizičkih mogućnosti, ublažava slabost i bol u mišićima, itd.

Mikrobiom creva igra ključnu ulogu u regulisanju odnosa između creva-mozga-mišića i uticaja na centralne i periferne mehanizme zamora. Korigujući crevnu floru, probiotici predstavljaju prirodnu i potencijalno sigurniju alternativu konvencionalnim lekovima. Međutim, potrebna su dalja istraživanja kako bi se u potpunosti razumeli precizni mehanizmi koji su u osnovi efekata probiotika. 

Kako ovaj multidisciplinarni tim tvrdi, probiotici na više nivoa regulišu i poboljšavaju naše zdravlje, posreduju u proliferaciji i aktivnosti imunih ćelija poboljšavajući imunološku funkciju i  suprotstavljajući se smanjenom metabolizmu energije koji nastaje od upalnog odgovora organizma. Pored toga, regulisanjem ravnoteže mikrobiote creva, oni ublažavaju oksidativni stres, akumulaciju laktatne kiseline i upalu mišića, čime se poboljšava metabolizam glukoze i lipida i povećava snabdevanje energijom. Probiotici takođe povećavaju apsorpciju hranljivih materija i energije jačanjem funkcije crevne sluznice i sprečavanjem unosa štetnih supstanci. Štaviše, oni ubrzavaju sintezu proteina u skeletnim mišićima, olakšavajući regeneraciju i rast mišića, smanjujući bol i oštećenje mišića.

Ipak, uprkos napretku u ovom polju, naučnici upozoravaju da postoje praznine u razumevanju preciznih mehanizama pomoću kojih probiotici kroz crevnu mikrobiotu utiču na sve ove funkcije. Dalja istraživanja su od ključnog značaja za razvoj efikasnih strategija lečenja. Složenost odnosa između creva i mozga, imuni odgovori i drugi potencijalni putevi koji su tiču smanjivanja zamora probioticima, garantuju da će istraživanja u ovoj oblasti biti nastavljena, jer se radi o potencijalno sigurnijoj alternativi tradicionalnim lekovima.

KATEGORIJE

  • Bezbednost
  • Održivost
  • Poslovanje
  • Proizvodnja
  • Trendovi

NAJNOVIJE

  • 16.10.2025 Svetski dan hrane
  • 14.10.2025 Deklarisanje proizvoda bez glutena
  • 09.10.2025 Nestle sklapa globalno partnerstvo sa poljoprivrednicima
  • 01.10.2025 Metod dekonstrukcije u biserima turske kuhinje
  • 24.09.2025 Aleph Farms planira proizvodnju kultivisanog mesa u Evropi
  • 22.09.2025 EU ponovo razmatra zabranu mesnih naziva za biljne proizvode

Oglas

Portal sveohrani.rs je izvor informacija iz oblasti proizvodnje, distribucije, novih tehnologija, trendova, inovacija, zakonskih regulativa i drugih relevantnih događaja u prehrambenoj industriji našeg regiona i sveta. Između ostalog, orijentisan je ka održivim sistemima uzgajanja, pakovanja, distribucije i plasmana hrane, kao i ishrani koja podržava očuvanje zdravlja i životne sredine. Kreiran je kao odgovor na potrebu za razmenom pouzdanih informacija i umrežavanjem unutar prehrambene industrije Srbije i regiona.

Tekstovi na ovom portalu vlasništvo su sveohrani.rs i mogu se preuzeti uz dozvolu autora sa naznakom izvora.

Kontakt za tekstove i marketing:

Irina Maksimović

Tel.+38164 122 1986 Email: kontakt@sveohrani.rs

Newsletter

Ukoliko želite da budete informisani o novostima sa našeg portala putem mejla, pošaljite nam svoju e-mail adresu.

©2025 Sve o hrani | WordPress Theme by Superb Themes