Menu
Sve o hrani
  • Proizvodnja
  • Poslovanje
  • Bezbednost
  • Održivost
  • Trendovi
  • Događaji
Sve o hrani

Od potrošenog pivskog zrna do visokokvalitetnih sirovina – Upgrain održiva proizvodnja

Posted on 07.08.202515.10.2025 by Irina Maksimović

Porast konzumacije piva sa sobom nosi i stvaranje velike količine otpada od potrošenog pivskog zrna nastalog od ječma, pšenice i drugih žitarica koje se koriste u proizvodnji piva. Ovaj nusproizvod zapravo sadrži bogatu mešavinu vlakana i proteina koji se mogu koristiti u ljudskoj ishrani. 

Kao rezultat višegodišnjeg istraživanja o mogućnostima korišćenja potrošenog pivskog zrna, pre skoro godinu dana u Apencelu, u Švajcarskoj pokrenuta je najveća evropska fabrika za preradu ostataka hrane (food upcycling), nastala kao rezultat saradnje švajcarskog food-tech startapa Upgrain AG i pivare Locher. 

Na godišnjem nivou fabrika Upgrain oko 25.000 tona istrošenog zrna pretvori u vredne sirovine. Kroz jedinstven mehanički proces separacije i sušenja, ječam obrađuju izuzetno pažljivo kako bi sačuvali sve dragocene sastojke. Na taj način proizvode visokokvalitetnu hranu za ljudsku upotrebu.

Održivost i ekološki prihvatljive metode proizvodnje su u središtu poslovanja kompanije  Upgrain. Pretvaranjem nusproizvoda od piva u nutritivno vredne sirovine, aktivno doprinose očuvanju resursa i ekološke prakse i svojim pristupom dokazuju da održive inovativne prakse mogu uspešno da oblikuju budućnost prehrambene industrije.

Na naše pitanje da li su zadovoljni prodajom nakon godinu dana proizvodnje, jedan od osnivača i direktor  kompanije Upgrain, Vincent Vida, kaže:

„Razumemo da prehrambenoj industriji treba vremena da razvije i finalizuje recepte, ali već sada vidimo veliki interes i brojne projekte u pripremi. Ono što je jasno jeste da naši klijenti žele da ponude održive i zdrave proizvode, uz potpunu transparentnost prema potrošačima i da u apcikliranju prepoznaju pravu vrednost. To nam uliva poverenje da naš pristup može postati novi standard i autentičan trend u industriji.”

Vincent Vida, osnivač i direktor UpGrain

Upgrain proizvodi

U fabrici se proizvode tri proizvoda – Upgrain Classic – mešavina sa 27% proteina i 47% vlakana, idealana kao zamena za brašno, poboljšava nutritivne vrednosti bez značajnih promena u ukusu ili teksturi; Upgrain Fiber – prah sa 70% sadržaja vlakana koga preporučuju za poboljšanje teksture u pekarskim proizvodima i zamenama za meso i Upgrain Protein –  ječmeni proteinski prah sa 45% sadržaja proteina, bogat vitaminima i mineralima, odličan za grickalice i pića bogata proteinima.

Sirovine za korišćenje u prehrambenoj industriji nastale u Upgrain-u primenjuju se u različitim prizvodima u pekarskoj industriji, ali i u proizvodnji biljnih zamena za meso. Više o tome za šta ih njihovi kupci najčešće koriste, rekao nam je Vincent Vida: 

„Trenutno se naš Classic proizvod – bogat dijetetskim vlaknima – najčešće koristi u pekarskim proizvodima, kao što su hleb, zemičke i perece. Proizvođači ga biraju jer im omogućava da poboljšaju nutritivne vrednosti proizvoda dodavanjem više vlakana i proteina, uz istovremeno smanjenje ugljenih hidrata. Osim toga, zahvaljujući visokoj sposobnosti vezivanja vode, produžava rok trajanja, a što je posebno važno – smanjuje ugljenični otisak proizvoda. 

Protein proizvod se takođe koristi u pekarskim proizvodima, iako u nešto manjoj meri, ali pokazuje izuzetne rezultate u slatkom pecivu, gde može delimično, pa čak i potpuno zameniti brašno. Posebno je efikasan u proizvodima na bazi čokolade, poput braunija, gde se brašno može zameniti i do 100%. Van pekarske industrije, ovaj proteinski sastojak ima važnu ulogu i u ekstrudiranim proizvodima, poput žitarica u listićima, kao i u proizvodnji biljnih alternativa mesu – kategoriji u kojoj inovacije na biljnoj bazi beleže brz rast.”

Pivara Locher već godinama ispituje i primenjuje različite tehnike i recepte radi stvaranja novih proizvoda. Bilo da se radi o pici, lazanjama, musliju, čipsu ili zamenama za meso. Sa novom fabrikom za preradu istrošenog zrna Upgrain, postavljeni su novi standardi za održive inovacije u prehrambenoj industriji. Pivara Locher postala je prva pivara na svetu koja koristi skoro 100% svojih resursa kroz apcikliranje. Uvereni su da će njihov primer slediti i druge vodeće pivare širom sveta i na taj način otvoriti novo poglavlje u upotrebi nusproizvoda piva.

KATEGORIJE

  • Bezbednost
  • Održivost
  • Poslovanje
  • Proizvodnja
  • Trendovi

NAJNOVIJE

  • 16.10.2025 Svetski dan hrane
  • 14.10.2025 Deklarisanje proizvoda bez glutena
  • 09.10.2025 Nestle sklapa globalno partnerstvo sa poljoprivrednicima
  • 01.10.2025 Metod dekonstrukcije u biserima turske kuhinje
  • 24.09.2025 Aleph Farms planira proizvodnju kultivisanog mesa u Evropi
  • 22.09.2025 EU ponovo razmatra zabranu mesnih naziva za biljne proizvode

Oglas

Portal sveohrani.rs je izvor informacija iz oblasti proizvodnje, distribucije, novih tehnologija, trendova, inovacija, zakonskih regulativa i drugih relevantnih događaja u prehrambenoj industriji našeg regiona i sveta. Između ostalog, orijentisan je ka održivim sistemima uzgajanja, pakovanja, distribucije i plasmana hrane, kao i ishrani koja podržava očuvanje zdravlja i životne sredine. Kreiran je kao odgovor na potrebu za razmenom pouzdanih informacija i umrežavanjem unutar prehrambene industrije Srbije i regiona.

Tekstovi na ovom portalu vlasništvo su sveohrani.rs i mogu se preuzeti uz dozvolu autora sa naznakom izvora.

Kontakt za tekstove i marketing:

Irina Maksimović

Tel.+38164 122 1986 Email: kontakt@sveohrani.rs

Newsletter

Ukoliko želite da budete informisani o novostima sa našeg portala putem mejla, pošaljite nam svoju e-mail adresu.

©2025 Sve o hrani | WordPress Theme by Superb Themes