Menu
Sve o hrani
  • Proizvodnja
  • Poslovanje
  • Bezbednost
  • Održivost
  • Trendovi
  • Događaji
Sve o hrani

Zdrava hrana u brzom ritmu – novi koncept u srcu Novog Sada – Fit by Hero

Posted on 01.09.202501.09.2025 by Irina Maksimović

Pre samo nekoliko nedelja, u Fruškogorskoj ulici u Novom Sadu osvanuo je jedan potpuno drugačiji restoran. Sveden dizajn, pažljivo odabrane boje i upečatljivi natpisi „bez glutena, bez aditiva, bez konzervansa…“ odmah privlače pažnju prolaznika. I sam naziv – Fit by Hero – odaje utisak nečega drugačijeg i inovativnog.

Autorka koncepta, Sretena Đurić, tragala je za poslom koji bi njenu strast za gastronomijom realizovao u punom potencijalu. U dosadašnjem poslu ugostiteljstvo je uvek bila nit koja ju je vodila, a u tome posebno – zadovoljstvo kad pred sobom vidi srećne mušterije. Ta želja je na kraju pretočena u njen prvi restoran.

Početni meni činila su tradicionalna kuvana jela i sendviči, ali, kako Sretena objašnjava, ubrzo je postalo jasno da tržište traži nešto drugačije. U Novom Sadu tada gotovo da nije bilo mesta koja nude jela isključivo posvećena zdravoj ishrani, a naročito ne onih koja nude kuvana jela bez belog brašna ili fit varijante popularne brze hrane.

„Kroz razgovore sa klijentima, prijateljima i poznanicima, stalno se ponavljala ista tema – da je teško pronaći obrok koji je brz, zdrav i ukusan. To je ujedno postao temelj mog novog poslovnog plana. Želela sam da ponudim hranu koja može da odgovori i ljudima sa posebnim potrebama u ishrani, poput osoba sa celijakijom ili netolerancijom na laktozu. Čini mi se da je upravo zbog toga  cela priča naišla na izuzetno pozitivne reakcije i podršku”, kaže Sretena Đurić.

Fit varijante omiljenih jela

U početku se više oslanjala na svoj instinkt i utiske klijenata, nego na klasične metode istraživanja tržišta. Čini se da je to hrabra odluka, ali Sretena je bila uverena da postojii stvarna potreba za ovakvom ponudom „Sada, gledajući unazad, mogu reći da sam bila u pravu i da zapravo retko grešimo kada pratimo svoj osećaj.”

Primarna ciljna grupa restorana Fit by Hero su ljudi koji imaju zdrave navike u svojoj ishrani i načinu života. Ipak, meni je osmišljen tako da privlači i one koji obično izbegavaju fit ili zdravije obroke, te ovde imaju priliku da probaju njihova jela iz kategorije brze hrane koja, kako kažu, ne moraju izgledati kao kazna.

Počinju sa doručkom, koji inače služe tokom celog dana – jer ljudi se bude u različito vreme, rade u smenama i žele fleksibilnost. U ponudi su proteinska tortilja, avokado tost i proje. Glavna jela čine fit paste u raznim varijantama, od junećih fit burgera u nekoliko verzija – klasik, hot, caprese, vege i hero burger, uz batat krompir, kao i pileće belo meso sa miksom zelenih salata i rižom, marinirani losos na heljdinom hlebu sa grilovanim povrćem… Svakodnevno pripremaju i različita kuvana jela bez korišćenja belog brašna, u kojima željenu gustinu dobijaju isključivo iz povrća. Uskoro će asortiman proširiti na pice i palačinke pripremljene na zdraviji način. Fit by Hero burgeri su napravljeni od 100% junećeg mesa, dok su svi pekarski proizvodi – od pasta do kajzerica – pripremljeni isključivo od pirinčanog brašna.  Vege burger ne sadrži soju, već je kompletan sastav 100% od povrća. 

Visoki standardi i dugoročni planovi

„Implementirali smo HACCP standarde i procedure kako bismo osigurali sigurnost i kvalitet naše hrane. Sirovine nabavljamo od domaćih proizvođača. Fokusirani smo na sveže i domaće proizvode i pridržavamo se visokih higijenskih i bezbednosnih standarda u pripremi i skladištenju hrane”, ističe Sretena Đurić.

U svoju ideju je verovala od samog početka i svoje poslovanje razvija strpljivo bez, kako kaže, instant finansijskih efekata. Ipak, iznenađenje je usledilo od samog starta i taj pozitivan rezultat im je dao dodatnu motivaciju. 

„Zahvalni smo na podršci porodice i prijatelja, a posebno nas raduju pozitivne reakcije novih klijenata koje nam daju vetar u leđa. Podjednako cenimo i sugestije za unapređenje, jer nam pomažu da postignemo viši kvalitet i pružimo najbolju uslugu. Posebnu zahvalnost dugujem i svojoj padel zajednici, koja je nesebično podržala našu priču i pomogla da dopremo do šire publike”, kaže Sretena.

Za ovaj specifičan koncept, u planu imaju kontinuirano proširenje asortimana i redovne izmene menija, ali bez žurbe – fokus im je na zadovoljstvu klijenata, kao i da kapacitetom ne ugroze kvalitet proizvoda i usluge. Kada se za to steknu uslovi, razmatraće i proširenje ili otvaranje novih lokacija, dok im je trenutno prioritet da postojeći koncept funkcioniše na najbolji način.

KATEGORIJE

  • Bezbednost
  • Održivost
  • Poslovanje
  • Proizvodnja
  • Trendovi

NAJNOVIJE

  • 16.10.2025 Svetski dan hrane
  • 14.10.2025 Deklarisanje proizvoda bez glutena
  • 09.10.2025 Nestle sklapa globalno partnerstvo sa poljoprivrednicima
  • 01.10.2025 Metod dekonstrukcije u biserima turske kuhinje
  • 24.09.2025 Aleph Farms planira proizvodnju kultivisanog mesa u Evropi
  • 22.09.2025 EU ponovo razmatra zabranu mesnih naziva za biljne proizvode

Oglas

Portal sveohrani.rs je izvor informacija iz oblasti proizvodnje, distribucije, novih tehnologija, trendova, inovacija, zakonskih regulativa i drugih relevantnih događaja u prehrambenoj industriji našeg regiona i sveta. Između ostalog, orijentisan je ka održivim sistemima uzgajanja, pakovanja, distribucije i plasmana hrane, kao i ishrani koja podržava očuvanje zdravlja i životne sredine. Kreiran je kao odgovor na potrebu za razmenom pouzdanih informacija i umrežavanjem unutar prehrambene industrije Srbije i regiona.

Tekstovi na ovom portalu vlasništvo su sveohrani.rs i mogu se preuzeti uz dozvolu autora sa naznakom izvora.

Kontakt za tekstove i marketing:

Irina Maksimović

Tel.+38164 122 1986 Email: kontakt@sveohrani.rs

Newsletter

Ukoliko želite da budete informisani o novostima sa našeg portala putem mejla, pošaljite nam svoju e-mail adresu.

©2025 Sve o hrani | WordPress Theme by Superb Themes