Zabrinutost zbog uticaja klimatskih promena na proizvodnju hrane nalazi se visoko na listi hitnih globalnih pitanja, što potvrđuje i činjenica da je ova tema u fokusu događaja organizovanih u okviru Svetske izložbe – Expo 2025, koja se ove godine održava u Osaki, Japanu.
Glavna tema Expo-a 2025. je Oblikovanje budućeg društva za naše živote, u okviru koje se nalaze tri ključne podteme: spasavanje života, osnaživanje života i povezivanje života. Zemlje učesnice organizuju zajedničke događaje posvećene, pre svega, održivosti, hrani, obrazovanju, zdravlju, biodiverzitetu i potrebi za ujedinjenim naporima za adekvatno suočavanje sa problemima sa kojima smo već počeli da se susrećemo.
Do sredine juna odžava se niz događaja u okviru tematike o hrani. Već 6. juna počinje Food Beyond Taste program – predavanja i radionice u organizaciji Italije o inovacijama u prehrambenoj industriji. Sledi segment Ukus Japana – predavanje japanskog kuvara koji će kroz priče, tehnike i otkrivanje detalja učesnike upoznati sa bogatstvom japanske kulinarske tradicije. Zatim sesija Poslovnog slučaja, koja kombinuje predavanje i razgovore da bi se analizirali stvarni scenariji i podstaklo strateško razmišljanje.
Učesnici će istraživati Buduće scenarije u prehrambenoj industriji, a zatim će učestvovati u radionici o održivosti, koja nudi praktične strategije. Posebno mesto imaće italijanski kulinarski dragulj – umetnost mantekaranja: Istorija Fettuccina Alfredo – tehnika kojom se od samo tri sastojaka, testenine, maslaca i parmezana, pravi ovo najpoznatije italijansko jelo.
Biće predstavljen i Projekat održive proizvodnje kafe u Tanzaniji, zajednička inicijativa Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD), Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Japana, UCC Ueshima Coffee Co., Ltd. i Marubeni Corporation na kojoj će se razgovarati o budućnosti i održivosti industrije kafe, koja postaje sve ranjivija zbog složenih problema, a najviše zbog klimatskih promena.
Forum koji organizuje Indonezija fokusira se na suverenitet hrane kroz jačanje lokalnih prehrambenih sistema – fundamentalno pitanje u kontekstu održivosti i socijalne pravde. Forum promoviše holistički pristup koji uključuje zaštitu životne sredine, osnaživanje zajednice i jačanje lokalnih kapaciteta.
Simpozijum Hrana budućnosti i zdravlje u organizaciji Holandije okupiće oko 50 stručnjaka i inovatora koji predvode neke od najvećih holandskih kompanija i istraživačkih institucija koje se bave alternativnim izvorima proteina i zdravom ishranom. Između ostalih, govoriće Ministar šumarstva, bezbednosti hrane, hortikulture i očuvanja prirode Holandije, kao i stručnjaci iz Innova Market Insights, univerzitetski profesori iz Japana i Holandije, i drugi. Fokus će biti na najnovijim dostignućima u oblasti prehrambenih inovacija u proteinima, uključujući ćelijsku poljoprivredu i biljne alternative, a zatim o zdravlju i ishrani u budućnosti sa akcentom na mikrobiome i personalizovanu ishranu.
Sa ciljem da se podstakne interesovanje posetilaca za hranu, od 7. juna planirano je niz aktivnosti uz koje će ih upoznati sa japanskim poljoprivrednim standardima (JAS). Biće organizovani razgovori o hrani budućnosti, prikaz tradicionalnih poljoprivrednih rituala, edukativni program o ishrani sa fokusom na ribu, kao i demonstracija sklapanja tradicionalne drvene bačve za fermentaciju – Kioke.
U događaju nazvanom Nedelja budućnosti hrane i života biće promovisana japanska razovrsnost hrane, tradicionalnih kultura, aktivnog lokalnog druženja i savremenih tehnologija.
Ovo je samo deo aktivnosti koje su planirane tokom juna 2025, a više informacija o narednim dešavanjima možete potražiti na zvaničnom sajtu Expo 2025 Osaka, Kansai, Japan Official Website